Hasta Bakımı ve Yaşlı Bakıcı

Yaşlılık evrenseldir. Dünya’da ve ülkemizde herkesin bir şekilde yüzleşeceği bir dönemdir. Herkesin bildiği ancak görmezlikten geldiği bir konudur. Dünya’da uzun süren savaşların bitmesi, bebek ölümlerinin azalması, doğurganlık hızının düşmesi, sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte yaşlılık oranını artmıştır. Ülkemizde de nüfus her geçen gün yaşlanmakta ancak gerekli önlemler yeterince alınmamaktadır.

Türkiye’de Hasta Bakımı ve Yaşlı Bakıcı

Türkiye’de ortalama 60 ya da 65 yaş üzerinde yer alan kişiler yaşlı grubuna girer. Önceki yaşlara nazaran kişilerde bedensel ve zihinsel bozuklukların arttığı bir dönemdir. Bireyler yaşlanmayla birlikte bazı yeteneklerini kaybedebilirler. Fiziki ve zihinsel açıdan yardıma muhtaç bireylerin mutlaka desteklenmesi gerekir. Türkiye’de yaşlı bireylerin korunması ve bakımının desteklenmesinde en önemli görev ailelere düşmektedir.  Yaşlı bireyler ve çocukları evde hasta bakım hizmetini tercih etse de aileler hasta bakımında gün geçtikçe yetersiz kalmaktadır. Özellikle yaşlı bakım sigortasının olmaması ve bütün bakım hizmetlerini aile bireylerine yüklenmesi nedeniyle yaşlılar huzurevlerine terk ediliyorlar.

Neden Hasta ve Yaşlı Bakıcı

Çocukların uzakta olması, iş meşguliyeti veya ekonomik problemleri nedeniyle yaşlı bakıcı görevini yerine getirememektedir. Huzurevleri ise genelde fiziksel ve zihinsel gücünü kaybetmiş ekonomik yetersizlikler yüzünden tercih edilmektedir. Yaşlı sayısının fazla olması, evde bakıcı hizmeti kalitesinin olmaması nedeniyle yaşlılar yalnızlığa, terkedilmişlik duygusuna kapılmaktadırlar. İnsanoğlunun bebeklik döneminden sonra hayatta en çok bakıma muhtaç olduğu dönem yaşlılık dönemidir.

Üzerimizde sayısız emeği ve hakkı bulunan yaşlılıların çocukları ve yakınları olarak bu sorumluluktan kaçmamalıyız. Zihinsel ve bedensel olarak zayıflayan ebeveynlerimizi bir kenara bırakıp görmezden gelemeyiz. Çocuklar(gelin yada damat) tarafından istenmeme, ilgi ve alaka göstermeme onları huzur evlerine sevketmektedir. Halbuki profesyonel olarak evde hasta bakıcı hizmeti sağlayabiliriz.

Hasta ve Yaşlı Bakıcını Görevleri

Yaşlı bakımının temel ihtiyaçları olan beslenme, temizlik, ev işleri gibi hizmetleri almalarını sağlayarak onlara hayatlarının yaşlılık dönemini huzurlu, sağlıklı ve mutlu geçirmelerini sağlayabiliriz. Hasta bakıcı veya yaşlı bakıcı yataktan kaldırmak, gezdirmek, yemek, tuvalet, banyo, alışveriş, sağlık gibi hizmetleri yerine getireceği için eğitimli, sabırlı ve profesyonel olmalıdır.  Ankara’da hasta bakıcı ve yaşlı bakım hizmetleri en iyi şekilde uluslararası standartlarda profesyonel olarak Canlarım Sağlık tarafından verilmektedir.