Oyun Ablası

Oyun Ablası

Üniversite öğrencilerinin çocuklarla oyun oynayarak eğitici aktiviteler yapması için oyun ablası ya da oyun abisi tercih edilebilir. Genelde Çocuk Gelişim bölümünde okuyan üniversite öğrencilerinden oluşan oyun ablaları, çocuğun boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmek için birkaç saat çalışmaktadır.

Oyun ablaları, çocuğun ödevlerine de yardımcı olur ve bir nevi yetişkin bir arkadaş, abla gibidir. Ancak aileler, oyun ablası ve bakıcılık konusunu bazen karıştırabilirler. Bu yüzden oyun ablası olarak tercih edilecek olan öğrenci ya da ablanın ihtiyaç konusunda bilgilendirilmesi ve bazı zamanlar çocuğa bakım konusunda uygun olup olmayacağının öğrenilmesi gerekir.

Öğrenci olan oyun ablalarının her zaman uygun zamanları olmayabilir. Bu yüzden ihtiyaç olunduğu zamanların belirlenmesi ve bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.

Oyun Ablası Çocuğunuza Ne Tür Katkılarda Bulunur?

Oyun ablaları çocuğun belirli saatler içinde derslerine yardımcı olur ve oyun oynayarak gelişimini destekler.

Çocuk Gelişimi konusunda bilgi sahibi olanlar tercih edildiği için, bu bölüme eğitim göre üniversiteliler daha fazla tercih edilir. Normal bakıcılardan daha ekonomik bir seçim olan oyun ablası ya da oyun abisi hem çocuğa nasıl davranacağını bilir, hem de amaç oyun olduğu için çocuğun sosyalleşmesine katkıda bulunur.

Kültürel ve sanatsal etkinlikler için de çocuklara destek olan bu kişiler, işlerini severek yaptıkları için her zaman ebeveynler tarafından memnuniyet kazanmaktadır. Nitelikli ve güvenilir personellerin temini için yetkilendirilmiş olan danışmanlık şirketlerini tercih edebilirsiniz.

Oyun Ablaları Hangi Çocuklara Yöneliktir?

Günümüzde 1 yaşından itibaren oyun ablaları tercih edilir hale gelmektedir. Ağırlıkla 7 yaş ve üzerindeki çocuklar için tercih edilen oyun ablaları, derslere yardımcı olması için tercih edilmektedir.

Ancak gittikçe bu ihtiyaç artmaktadır ve daha küçük yaş gruplarında da talep artmıştır. Anne ve babası çalışan çocukların evde yalnız kalmaları nedeniyle içe kapanmaları ve daha yalnız hissetmeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle onlarla oynayan, parka götüren, yabancı dil öğrenmelerine destek olan ve ev ödevlerine yardımcı ablalar her çocuk için önemli bir gelişim aracı rolüne girmektedir.

Oyun ablalarının farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerden olması, çocuğun kişisel gelişimine katkıda bulunuyor. Yani sanat bölümündeki bir öğrenci sanat alanında, fen bölümündeki bir öğrenci fen alanında çocuğa bir şeyler öğretebiliyor.

Oyun Ablası Nedir, Ne Değildir?

Pek çok kişi oyun ablası arıyorum ilanları vererek, uzun çalışma saatleri boyunca çocuklarına bakacak olan birilerini arar.

Oyun ablasından elde edeceğiniz verimler:

  • Okul sonrası çocukları karşılama, ödevlerine yardımcı olma,
  • Özel dersler verme,
  • Çocukları sinemaya, parka götürme,
  • Yabancı dil öğretme gibi amaçlarla tercih edilirler.

Kendi okul ihtiyaçlarını karşılamak ve harçlık çıkarmak için bu işi yapan öğrenciler, çocuk bakımıyla uğraşmaktan ziyade çocuğa bir şeyler öğretebilme imkanı bulduğu için bu işi tercih etmektedir.

Çocuk bakımı ve beslenmesinde uzman olmayan ve deneyimi bulunmayan bu kişiler, her zaman çocuğa destek olmak ve yalnızlığını gidermek için tercih edilmektedir. Yani oyun ablası bir çocuk bakıcısı değildir.

Bir oyun öğretmeni ya da gölge öğretmen olabilen ablalar, çocukların daha sosyal olmaları için işe yarayacaktır.

Oyun Ablası Seçimi

Çocuğunuz için oyun ablası seçimi yaparken İK firmalarından destek alabileceğiniz gibi bazı şirketlerin çalışan anneler için özel olarak destek verdiği bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Evdekibakicim hizmetlerimiz arasında çocuğunuz için en iyi şekilde mülakat sonrasında sizlere sunduğumuz arkadaşlarımızdan umarız diğer birçok aile gibi siz de memnun kalırsınız!

Çocuğunuzun ilgi alanlarına göre uyum sağlayacağı bir oyun ablası seçebilirsiniz. Mesela resim ya da müziğe ilgi duyuyorsa bu alanlarda eğitim gören ya da bilgisi olan öğrencileri tercih edebilirsiniz. Derslere destek amacıyla öğretmenlik bölümünde okuyan oyun ablalarını tercih edebilirsiniz. Birçok öğrenci ek gelir elde etmek için tercih ettiği bu işi, çocuk bakımından ziyade, çocuğa bir şeyler öğretebilmek amacıyla yapmaktadır.

Bu nedenle siz de tercih ettiğiniz oyun ablası seçiminde bu tür eğilimlerine göre ve çocuğunuzun enerjisinin tutup tutmasına göre bir seçim yapabileceksiniz.

Oyun Ablası Olarak Çalışan Öğrenciler

Oyun ablası olarak iş arayan öğrenciler genelde çeşitli İK sitelerindeki ilanlardan iş bulmaktadır. Bu durumda hem aile için hem de iş arayan oyun ablası için güvenilir bir ilişki oluşması şarttır.

Günlük ya da haftalık birkaç saatini oyun ablası olarak geçiren öğrenciler, genelde ödemelerini günlük olarak aldığı için, bu durumu da konuşmanız uygun olacaktır. Eğitim giderlerine desteğin yanında yol giderleri de göz önünde bulundurularak gerekli ücretlendirme hesaplanabilir.

Üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği, çocuk gelişini, ilkokul öğretmenliği, resim öğretmenliği, müzik öğretmenliği ve diğer öğretmenlik bölümleri başta olmak üzere, her bölümde eğitim gören öğrenciler oyun ablası olarak çalışmaktadır.

Yatılı Oyun Ablası

Oyun ablası olarak çalışan öğrenciler genelde yarı zamanlı çalışmaktadır. Bununla birlikte haftada birkaç gün ya da yatılı olarak çalışan oyun ablaları da olabilir.

Yoğun bir iş hayatı olan aileler için yatılı oyun ablaları seçilmesi mümkün olabilir. Bu yüzden ailenin ihtiyacı olan ve çocuğun eğitim planı doğrultusunda uyum sağlayabilecek oyun ablalarının tercih edilmesi gerekebilir.

İngilizce öğretmek için tercih edilen oyun ablaları tercih edilebileceği gibi bazen yabancı olan oyun ablaları da tercih edilebilmektedir. Bu noktada en önemli detay olarak referanslar gösterileceği için, referanslar doğrultusunda oyun ablası seçebilirsiniz.

Oyun Ablası Ne Yapar?

Oyun ablası çocuğun okul sonrası karşılamasını yapar ve ödevlerine yardımcı olur. Daha sonra oyun zamanı ve sanatsal faaliyetler için yapılan çalışmalar doğrultusunda bir oyun-öğrenme programı yapılabilir.

Bazı ebeveynlerin oyun ablasında aranan özellikler konusunda abarttıkları da bilinmektedir. Özellikle öğrenci olan oyun ablalarının tam zamanlı çalışmalarının istenmesi, ebeveynin fazla beklentisinin olması ve öğrenci olanların okul sorumluluklarının olduğunun unutulması söz konusu olabilir. Bu yüzden oyun ablası ve çocuk bakıcısı kavramlarının karıştırılması söz konusu olabilir.

Avrupa’da saatlik olarak görev yapan bu kişiler genelde ülkemizde bakıcılık, temizlik, yemek yapma gibi görevleri de yerine getirmesi beklenen kişilerdir. Oysa verimli bir çalışma için tercih edeceğiniz elemanın normal çalışma saatleri içinde çalışması gerekecektir.

Oyun Ablasının Çocukla Yapacağı Aktiviteler

Çocuklarla evde yapılacak birçok aktivite vardır. Bu aktiviteler yaşa göre değişiklik göstermekle birlikte, genelde benzer konulardır.

  • Parmak boyasıyla resim yapmak,
  • Bulmacalar çözmek,
  • Koleksiyonlar yapmak,
  • Birlikte yemek yapmak,
  • Sessiz sinema oynamak,
  • Gölge oyunları,
  • Şarkı söyleyip hikaye yazmak,
  • İsim-şehir oyunu,
  • Kitap okumak,
  • Taklit yapmak gibi aktiviteler eğlenceli ve eğitici olacaktır.

Yorum Ekle

Yorumlar (0)

    Henüz yorum yapılmamış ilk yorumu sen yap! Yorum Ekle